Valokuvaaja Christian Anderssonilta kysytään usein, ”Onpa hieno kamera. Sillä saa varmaan upeita kuvia?” Viimeksi, kun joku yritti aloittaa keskustelun tällä kysymyksellä, hänen vastauksensa oli lyhyt ja ytimekäs: ”Saahan sillä.”

Vastaus on itse asiassa, että huonoillakin kameroilla voi ottaa erinomaisia valokuvia, tai tarkemmin sanoen: hyvä valokuvaaja osaa ottaa hienoja kuvia riippumatta siitä, mitä laitteita hän käyttää. Useimmat kamerat eivät ota kuvia ollenkaan, vaan jättävät tämän tehtävän valokuvaajalle.

Rajoja ei siis aseta todellisuudessa itse kamera. Joissakin kamerapuhelimissa on tietenkin tietyt tekniset rajoitukset mutta useimmat vinkit hyvien kuvien ottamiseen ovat yleisiä ja toimivat riippumatta siitä, mikä kamera on käytössä.

Kymmenen vinkkiä, joiden avulla sinusta tulee parempi kamerapuhelinvalokuvaaja:

1. Uskalla lähestyä kohdettasi.

2. Valitse oleelliset kuvaan otettavat kohteet sen sijaan, että yrittäisit saada kaiken mahtumaan mukaan.

3. Ennakoi. ”Kuva lähestyy kuin etana mutta katoaa kuin salama.” Jos tiedät, että jotain on tapahtumassa, sijoitu oikein jo hyvissä ajoin.

4. Muista, että jotkut kamerapuhelimet ottavat kuvan vasta, kun laukaisimesta päästetään irti. 

5. Pidä kamera paikallaan. Jos otat kuvia sisätiloissa ilman salamaa, tämä on ehdottoman tärkeää terävän kuvan ottamiselle. Ota tukea nojaamalla ovenpieleen tai tuoliin.

6. Älä anna kohteesi tulla valaistuksi useista valonlähteistä, joilla on eri lämpötilat, esim. lämmin loistevalo ja kylmä ulkovalo. 

7. Hae ”puhdas” tausta. Muotokuvia otettaessa on tärkeä huomioida, ettei tausta vie liikaa huomiota. Vältä esineiden näkymistä ihmisten päiden takana.

8. Yritä taltioida aitoja tunteita valokuviisi. 

9. Ole välitön ottaessasi kuvia; vähättele tilannetta ja ota kuvia silloinkin, kun kohde ei ole siihen valmistautunut.

10. Ja viimeisenä mutta ei vähiten tärkeänä paras, jopa kaikkien huippukuvaajien noudattama neuvo: Ota paljon kuvia, jolloin mahdollisuutesi saada hyviä kuvia kasvavat.