Google

Älypuhelinkoulu osa 12

Tiedon etsiminen Googlesta on niin arkipäiväistä, että “googlaaminen” on tätä nykyä synonyymi “etsimiselle”. Googlesta voi etsiä melkeinpä mitä tahansa, ja kun taskusta löytyy Doron älypuhelin, on etsiminen mahdollista lähes missä vain. Lähes kaikki Internetissä oleva löytyy Googlen avulla, on siis hyödyllistä tietää muutama niksi parhaiden mahdollisten hakutulosten saamiseksi.

Näin googlataan
Mene Doro-älypuhelimestasi löytyvään sovellusosioon ja paina Googlea. Ruudulle aukeaa uusi valikko, josta sinun tulee valita Googlen hakusovellus. Paina valkoista hakukenttää, jotta saat näppäimistön esiin. Nyt voit kirjoittaa, mitä olet etsimässä.

Ihan kaikkea ei tarvitse kirjoittaa
Heti ensimmäisestä hakukenttään kirjoittamastasi kirjaimesta lähtien Google antaa sinulle listan ehdotuksia aiemmin tekemistäsi hauista. Jos listasta löytyy jotain, mitä haluat etsiä uudelleen, ei sinun tarvitse kirjoittaa hakua loppuun, vaan voit painaa listasta löytyvää tekstiä. Jos taas haluat kirjoittaa uuden hakusanan, saat eteesi listan ehdotuksia hakukentän alapuolelle. Jos näistä tuloksista löytyy etsimäsi asia, ei sinun tietenkään tarvitse kirjoittaa koko hakua, vaan voit painaa suoraan ehdotusta.
Isoilla tai pienillä kirjaimilla kirjoittamisella ei ole merkitystä hakutulosten kanssa. Voit kirjoittaa pienellä myös etsimäsi erisnimet. Mahdolliset kirjoitusvirheet korjataan tai vaihtoehtoisesti hakukentän alapuolelle ilmestyy teksti ”Näytetään tulokset hakusanalle...”

Hyviä vinkkejä
Hakufraasit kannattaa pitää yksinkertaisina, yhden tai kahden sanan pituisina. On hyvä tarkistaa ensin, millaisia hakutuloksia saat, ja sen jälkeen vaihtaa tai muokata sanoja.
Kannattaa välttää ylimääräisiä täytesanoja ja keskittyä pariin avainsanaan. Saat nimittäin parempia hakutuloksia kirjoittamalla esimerkiksi ravintolat Turku, sen sijaan, että kirjoittaisit mitä ravintoloita Turussa on.
Jos etsit jotain yksinkertaista ja tavanomaista tietoa asiasta, jota moni muukin etsii, saattaa vastaus tulla suoraan hakutulosten alkuun hakukentän alapuolelle. Kokeile esimerkiksi hakea “eiffel torni korkeus”.

Jos lisäät ~-merkin aivan hakusanan eteen, saat hakutuloksia sanan synonyymeille. Jos esimerkiksi etsit juhannus ~jälkiruoka, saat tuloksena jälkiruokien lisäksi makeisia, kakkuja ja muita herkkuja.

Sää, auringonnousu ja -lasku
Jos haluat tietää jonkun tietyn paikan säätiedot, kirjoita vain “sää” ja kaupungin nimi. Näin tekemällä saat tietää paikalliset säätiedot mistä tahansa päin maailmaa. Samalla tavalla voit ottaa selvää myös auringonnoususta ja -laskusta. Kirjoita auringonnousu tai auringonlasku ja kaupungin nimi. Täydellistä, jos haluat mennä kalaan aamunkoitteessa tai kävelylle auringonlaskun aikaan!

Etsi kirjoittamatta sanaakaan
Valkoisen hakukentän oikealla puolella näet mikrofonia kuvaavan napin. Mikrofoni menee päälle sitä painamalla. Ruudulle ilmestyy teksti ‘Kuuntelen…”, minkä jälkeen voit sanoa sanat, joita etsit. Sana tai sanat, joita etsitään, ilmestyvät hakukenttään samalla lailla kuin kirjoittaessakin. Ehkä kätesi ovat pullataikinassa tai olet jossain muussa tilanteessa, jossa kirjoittaminen on hankalaa. Silloin on hyvä olla vaihtoehto puhelimeen näpyttämiselle. Testaa ihmeessä – toiminto toimii hyvin suomenkielelläkin ja on itse asiassa todella hauskaa!

Milloin Googlea tarvitaan?
Kun sinusta tulee harjaantunut googlaaja, saatat miettiä, onko tilanteita, joissa Googlea ei tarvitsisi. Kuvittele, että olet menossa kotiin ja päätät leipoa illalla, mutta laukussasi ei tietenkään ole keittokirjaa. Kipaise lähikauppaan, ota Doron älypuhelimesi esiin ja googlaa nopeasti ihana resepti. Näin tiedät, mitä ostaa illan leivontahetkeä varten. Tai ehkäpä olet matkalla asioille, muttet ole varma osoitteesta. Kirjoita paikan ja kaupungin ja saat eteesi listan useammasta ehdotuksesta. Jos tuloksissa näkyy useampi osoite samassa kaupungissa, voit katsoa sijainnit kartasta. Tulokset on merkitty punaisella pisteellä. Olipa hakemasi asia iso tai pieni arkipäivän ongelma, voit aina googlata ja saada vastauksen suoraan älypuhelimeesi.
Nyt vain ottamaan selvää kaikesta, mitä olet aina halunnut tietää. Saatat samalla oppia monta muuta asiaa!
Onnea etsintöihin!

 

Älypuhelinkoulu osa 1

Fiksut vinkit wifin käyttöön!

Lue lisää

Älypuhelinkoulu osa 2

Viihde suoraan puhelimeen!

Lue lisää

Älypuhelinkoulu osa 3

Näin löydät aina oikeaan paikkaan!

Lue lisää

Älypuhelinkoulu osa 4

Käyta kameraa fiksusti!

Lue lisää

Älypuhelinkoulu osa 5

Älypuhelimen erilaisia toimintoja kutsutaan sovelluksiksi!

Lue lisää

Älypuhelinkoulu osa 6

Lataa älypuhelimesi!

Lue lisää

Älypuhelinkoulu osa 7

Älykkäät toiminnot

Lue lisää

Älypuhelinkoulu osa 8

Spotify!

Lue lisää

Älypuhelinkoulu osa 9

Opi Youtuben avulla

Lue lisää

Älypuhelinkoulu osa 10

Kaikki irti Facebookista

Lue lisää

Älypuhelinkoulu osa 11

Jaa kokemasi hetket Instagramissa

Lue lisää

Älypuhelinkoulu osa 12

Älypuhelimessa googlaaminen

Lue lisää

Älypuhelinkoulu osa 13

Maksa älypuhelimellasi

Lue lisää

Älypuhelinkoulu osa 14

Sähköposti matkapuhelimessa

Lue lisää